Hoeveel zon wil jij in je tuin?

26 januari 2023

Nieuwsbericht

Een tuin op het zuiden? Past dat wel bij jou? Voor veel mensen is een tuin op het zuiden van oudsher een belangrijke woonwens. Maar tijden veranderen, net zoals het klimaat verandert. Misschien dat je woonwensen daardoor ook veranderen? Graag nemen we je mee in de voor- en nadelen van een tuin op het zuiden. Wat past bij jou?   


Een tuin op het zuiden. Heerlijk toch? De hele dag genieten van de zon, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. En als je grote ramen aan de tuinkant van je huis hebt, dan ga je dat ook merken aan je stookkosten in de lente en de herfst. Wat als de zon lekker schijnt dan zal je huis sneller opwarmen waardoor je minder vaak de verwarming aan hoeft te doen. Prima pluspunten dus, maar hoe zit het dan met die steeds warmer wordende zomers?

Hitte die blijft hangen
Als je echt áltijd zon in je tuin hebt, dan kun je daar in warme zomers veel last van hebben. Je kunt niet lekker meer in de tuin zitten als het rond de middag al zo’n 30 of 35 graden is. Dan moet je dus óf naar binnen of ergens een parasol neerzetten om een hoekje schaduw creëren. Maar warm blijft het. 

Ochtendzon of avondzon
Juist nu het klimaat verandert en onze zomers steeds warmer worden, ontdekken veel mensen dat die tuin op het oosten, westen of noorden ook z’n voordelen heeft. Niemand wil graag de hele dag in de volle zon zitten, maar natuurlijk ook niet in de schaduw. Dat hoeft ook helemaal niet. In een tuin op het oosten geniet je van de ochtendzon, in een tuin op het westen van de avondzon. En in een tuin op het noorden die minimaal 9 meter diep is, heb je ook gewoon de hele dag zon in de zomer. Maar ook schaduw én een koelere woning.

Genieten in elk seizoen
De ligging van elke tuin heeft zo zijn voordelen en nadelen.  En met het veranderen van het klimaat is het goed je van tevoren af te vragen wat jij belangrijk vindt. In tuinen waar de zon de hele dag door verschillende rollen speelt, voelen de meeste mensen zich vaak meer thuis. Zon en schaduw, warmte en koelte, donker en licht... het zijn allemaal aspecten die van jouw tuin straks een gevarieerde plek maken waar het in elk seizoen goed toeven is. 
 

Deel dit artikel: